Espiral àuria o espiral de Fibonacci

de desembre 26, 2018





Phi (Φ,φ) -el nombre auri, d'or o de Fibonacci- és un concepte estudiat pels matemàtics de tots els temps i, a la vegada, conegut pels amants de l'art, la biologia, l'arquitectura, la música, la botànica i fins i tot les finances.

S'anomena  Phi (Φ,φ) gràcies al famós escultor grec Fidias (segle 5 a. C.), autor de grans fites arquitectòniques com el Partenon d'Atenes i qui hauria utilitzat la proporció àuria en moltes de les seves obres.

Leonardo Bigollo (Leonardo Pisano o de Pisa) fou un  matemàtic que va viure a Itàlia entre els segles XII i XIII i que ha passat a la història gràcies al seu sobrenom: Fibonacci. Aquest matemàtic desenvolupà una sèrie numèrica, la successió de Fibonacci. Aquesta successió comença amb els nombres 0 i 1 i, a partir d'aquí, cada element o nombre és la suma dels dos anteriors.


Kepler (1571-1630) fou un astrònom i matemàtic alemany que continuà fascinat amb la investigació de la successió de Fibonacci. Desenvolupà el concepte de la divina proporció, observant la proporció que existia entre els termes consecutius de la sèrie. Existeix una proporció que es manté constant en dividir qualsevol dels nombres amb el nombre anterior de la sèrie. Aquesta proporció es representa amb el nombre phi i és igual a 1, 618

La representació geomètrica que hi ha al darrera de la successió de Fibonacci dóna lloc a la famosa espiral de Fibonacci.

I aquí teniu un vídeo que ens mostra la màgia dels nombres de Fibonacci:

0 comentaris